MITOLOJI

[Mitoloji][bleft]

Türk Tarihi

[Türk Tarihi][twocolumns]

Anadolu Merkezli Dünya Tarihi-Gravettianlar

Gravettianlar

33.000 yıl önce, daha önce bahsettiğimiz, Orta Asya’dan gelen insan gurubu, doğu Avrupa’daydı. Bunlar daha sonra Avrupa içlerine gireceklerdir. Bunlara “ Gravettianlar “ denir. Gravettianlar, Avrupa’nın pek çok yerinde Aurignacianleri yerlerinden edip, onların yerini aldılar. Orta Asya’dan gelmiş olan Gravettianlar, dağınık bir şekilde Avrupa’nın doğusuna ve Almanya ile Polonya’nın kuzey platolarına yayıldılar. (Gravettianların Avrupa’ya Ortadoğu’dan geldiği de iddia edilmektedir. Biz, şimdilik, Orta Asya’dan gelmeleri olasılığını daha güçlü görüyoruz. Daha doğru sonuçlar DNA analizleri ilerledikçe ortaya çıkacaktır.)

Gravettianların teknolojileri ve daha karmaşık olan sosyal dayanışmaları, onlara, soğuk iklimlerde Neanderthallere ve Aurignacianlara göre daha kolay yaşayabilme imkânı veriyordu. Gravettianların uzaktan fırlatılabilinen mızrak gibi gelişmiş silahları vardı. Böylece avlarını fazla yaklaşmadan avlayabiliyorlardı. Bitki liflerini kullanmayı ve onları örmeyi biliyorlardı. Balık ağları, balık tuzakları ve küçük hayvanlar için tuzakları bu bitki lifleri sayesinde yapıyorlardı. Gelişmiş bir takas ağına sahiptiler. Karşılıklı olarak ihtiyaçlarını takas ediyor yani ticaret yapıyorlardı. Bu ticari faaliyet ve ihtiyaçların temini, onların başarılı olmasında çok önemli bir rol oynadı. Büyük memelilerin peşinden, onlar gibi kışın güneye, yazın kuzeye göçüyorlar, koşulları kendi lehlerine çevirmek için ellerinden gelenden fazlasını yapıyorlardı.

Avrupa’daki insanlar, 32.400 yıllarında, Fransa’da Chauvet mağarasında, mağara resimleri yapmaya başladılar. Homo sapiens, sadece mağara resimleri yapmıyordu. Mağara resimlerinin yanında heykeller, süsler, artık insan hayatına girmişti. B.Ö. 32.000 yıllarında yapılmış olan, suratı aslana benzetilmiş oyma bir erkek vücudu (daha önce resmi verilmiş olan aslan adam), Almanya’da Hohlenstein’da bulundu. Bu yıllarda, yaygın olarak kullanılan bir süs de, dar ucunda nokta dizgeleri bulunan, delikli bir fildişi pandantifti. Bu süse her yerde çok sık rastlanmaktaydı. Ucu nokta dizgeli fildişi pandantifin yaygın olarak kullanılması kültürel bir birliğe işaret etmektedir.

Bu sırada insanların dünyaya dağılmaları da devam ediyordu. B.Ö. 33.000 yılı civarında, Endonezya’da Moluccas adasına insanlar gelerek, bir süre orada mağara hayatı yaşadılar. B.Ö. 31.000 yıllarında, Şili Monte Verde’de bulunan taş aletler, burada bir halkın yaşamış olduğunu göstermektedir. Şili’deki bu bulgulardan, hangi atamızın burada yaşamış olduğu daha saptanamamıştır.

30.000 yıllarında, İspanya’da Andaluciya’da Neanderthaller hala yaşamak için direniyorlardı. Bu tarihlerde, Rusya’da “ kutup dairesi “ içindeki Mamontovaya Kurya’da (Ural dağlarının kuzeyi) insanların kamp kurduğu bilinmektedir. Yine Sibirya’da kutup dairesinden 200 Km kuzeyde Yana nehri kıyılarında avcı topluluklar avlanıyorlardı. Yine bu tarihlerde, Avrupalı Homo sapiens Fransa’da Cussac mağarasında duvarlara desenler çiziyordu. Japon adalarında ise, Aborjinlerle aynı kökenli bir halk, Ainular vardı. Ainular, Jömon döneminde dışarıdan gelenlerle karışarak günümüze kadar gelen yerli halk olmuşlardır. Bunlar Japonlarla evlilik yolu ile karışmadan önce, Avrupalı yüz hatlarına sahip, dalgalı saçlı ve kalın sakallıydılar.

Chauvet mağara resmi

30.000 yıllarda orta Avrupa’daki Gravettianlar, bitki liflerini tuzak yapımının yanı sıra örtünme amaçlı da kullanıyorlardı. Kil, kemik ve fildişini, alet ve silah yapımında kullanmayı öğrenmişlerdi. Diyetlerine balık ve kuşlar ilave olmuştu

30.800 ile 14.200 yılları arasında, Güney Amerika kıtasında Amazon bölgesi yağmur ormanları ile kaplıydı. Bu tarihlerde, kuzey yarım kürede ise maksimum buzul yayılması vardı.

26.000 yaşındaki, “ Dolni Vestonici Venüs’ü “ denen en eski insan tasvirî, Çekoslovakya’da bulunmuştur. Bu heykel, mamut dişinden oyularak yapılmıştı. Yine Dolni Vestonice’de, başları kutup foku dişi, kurt dişi ve fildişi halkalarla süslenmiş Homo sapiens iskeletleri bulunmuştur.

Avrupa’da, Gravettianlar tarafından yerlerinden edilen Aurignacianlar, önce güneye çekildiler ve ardından 25.000 yıllarında asimile oldular. 23.000 yıl önce kilden yapılan şekiller fırında pişirilmeye başlandı (Dolni Vestonice buluntusu 11 cm). Bu yıllarda, Endonezya’da, hala, Homo erektuslar vardı.

Biz burada Aurignacianların ve Gravettianların Orta Asya’dan geldiğini söyledik. Bunların birinin Orta Doğudan geldiği iddiası da vardır. Kimileri Aurignacianların Orta Doğu kökenli olduğunu, kimileri de Gravettianların Orta Doğu kökenli olduğunu iddia ederler. Ancak bunlar nereden gelirse gelmiş olsun, bugünkü modern Avrupalıların beşte dördünün orta Asya (Sibirya ormanları) kökenli olduğu kesine çok yakındır. Bütün bunlar önümüzdeki yıllarda yapılacak mtDNA ve Y kromozom analizleri ile çok daha doğru olarak ortaya çıkacaktır. Çok geçmeden İnsanların dünyaya yayılışının göç yollarını ve nüfus hareketlerini daha kesin olarak öğrenmiş olacağız.

Dolni Vestonici Venüs’ü
25.000 ile 20.000 arasında, buz devri maksimumunu yaşadı. Buna “ LGM “ (Son maksimum buzul) denir. B.Ö. 22.000 yılında, buzul çağının etkisini arttırmasıyla beraber, Avrupa’daki insanlar güneye, İspanya, Balkanlar ve Ukrayna’ya çekildiler. Pek çok bilim adamı, Sibirya halkından bir grubun, Bering denizi üzerinden, Amerika kıtasına, bu tarihlerde, göç ettiğini savunmaktadır. Yine bu tarihlerde, Japon adalarında, Ainu – Jomon (dışarıdan gelenler) karışması başladı.

22.500 yılından kalma bir erkek çocuk iskeleti Lapedo vadisinde bulundu. Bu çocuk, görsel olarak hem Neanderthal ve hem de Homo sapiens özellikleri taşıyordu. Bunun, iki tür arasında bir hibrit olup olmadığı araştırılıp, tartışılmaktadır. Bu buluntu hibrit bile olsa, istisnai bir durumdur.

B.Ö. 20.000 ile 10.000 arası genel olarak dünyada nemli bir iklimin hüküm sürdüğü bir dönemdir. B.Ö. 21.000 ile 18.000 yılları arasında, Don nehri yakınlarında Kostenki’de, insanlar, büyük mamut kemiklerinden yaptıkları korunaklarda yaşamışlardır.


B.Ö. 20.000 yılları insanların silah yapımında yenilikler yaptıkları bir dönemdir. Bu yenilikler içinde mızrak atmakla ilgili gelişmeler de vardır.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :


Dinler Tarihi

[Dinler Tarihi][bleft]

Antik Tarih

[Antik Tarih][twocolumns]

Video

[Video][bsummary]

Dünya Tarihi

[Dünya Tarihi][bsummary]