MITOLOJI

[Mitoloji][bleft]

Türk Tarihi

[Türk Tarihi][twocolumns]

Anadolu Merkezli Dünya Tarihi-Afanayevo Kültürü

Afanayevo Kültürü

Bundan 5000 yıl öncesine ait (M.Ö. 3000), Altay dağlarında bulunan mezarlarda, çakmak taşı ve boynuzdan yapılmış zıpkın gibi silah ve araçlara rastlanır. Mezarlarda toprak kaplar yoktur. Bu dönemde burada yaşayan insanları avcılıkla geçinen ve toplayıcılık yapan aileler olarak düşünebiliriz. Altay kültürünün kendine has özellikleri yoktur. Bu nedenle, 5000 yıl öncesi ait Orta Asya kültürü olarak Altay kültürü ve Güney Sibirya, kültürü birlikte ve bir bütün olarak incelenir. Yenisey üzerindeki Minusinsk bölgesinde bulunan arkeolojik verilere dayanılarak incelenen Güney Sibirya kültürüne, Afanasyevo kültürü denir. Afanasyevo kültürü, M.Ö. 2500 – 1700 yılları arasında, Güney Sibirya'da yaşamış avcı insanların kültürüdür.

Afanasyevo kültüründe, mezarlarda, koyun, at ve av hayvanları kemikleri bir arada bulunmuştur. Bu da avcılık ve çobanlığın birlikte yapıldığını gösterir. Bu mezarlarda taştan yapılmış aletler çoğunluktadır. Ancak, dönemin sonuna doğru, bakırdan yapılmış aletlere de rastlanmıştır. Bu dönemde, atın, bir hayat arkadaşı olarak, Güney Sibirya kültürü içindeki topluluklara girmekte olduğu görülmektedir.


İlk çağlarda Altay ve Sayan dağlarının güney batı bölgesinde rastlanan beyaz derili insanlar, Afanasyevo kültürü esnasında, Tanrı dağları bölgesine yayılmış ve bugünkü Kazakistan’a girmişlerdir. Güney Sibirya ise, özellikleri iyice belirlenmiş bir yerli halktan yoksundur. Güney Sibirya'da beyaz derili insanlar ile Moğolların karışımından yeni bir sentez doğmaktadır. Uzun süre devam eden karışım, M.Ö. 3000 – 2000 yıllarında, Güney Sibirya halkı içinde Mongoloid tipini çoğunluk tipi haline getirir. Türkmenistan’da bir Hint – Avrupa (Akdeniz veya İran veya beyaz derili) tipi olan Soğdlular vardır. Bu dönemde, bazı araştırmacılara göre, Soğdlular dışındaki Akdeniz tipi Afganistan, İran, Hazer denizinin kuzeyi, kuzey Kafkasya ve Karadeniz’in kuzeyinde yaygındırlar. Orta Asya’da insanlar yukarıdaki gibi yaşarken, dünyanın bizi ilgilendiren bölgelerini bir daha hatırlayalım. Anadolu, Mezopotamya ve Mısır’da kent devletleri vardır. Yazı bulunmuş ve yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yerleşiklerin dini şekillenmiş ve Şaman dininden ayrılmıştır.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :


Dinler Tarihi

[Dinler Tarihi][bleft]

Antik Tarih

[Antik Tarih][twocolumns]

Video

[Video][bsummary]

Dünya Tarihi

[Dünya Tarihi][bsummary]