MITOLOJI

[Mitoloji][bleft]

Türk Tarihi

[Türk Tarihi][twocolumns]

İskandinav Mitolojisinde Yerler



Ginnungagap: İskandinav mitolojisine göre, Dokuz Diyar yaratılmadan önceki büyük, belirsiz boşluk. Kendisinden oluşan dokuz diyar şunlardır:

  • Ásgard
  • Alflheim
  • Svartalfheim
  • Muspelheim
  • Midgård
  • Nifllheimr
  • Vanheim
  • Jötunheimr
  • Hel (Helheim da denir)



Ginnungagap ile ilgili görsel sonucuÁsgard: Savaş tanrıları Aesir'ın mekanı, dokuz alemden biri olarak bilinir. Evrende en yüksek seviyede bulunduğu, sıkıca yerleştirilmiş taş bloklardan örülü yüksek bir duvarla çevrili olduğu belirtilir. Bu seviyede AlfheimVanaheim ve Valhalla bulunur. Asgard savaş tanrılarının kralı olarak bilinen Odin tarafından yönetilir. Oğlu Thor dünyayı yönetmek için görevlendirilen şimşek tanrısı olarak da anılan bir karakterdir. Loki ise Odin'in kan kardeşi, kötülük ve hilebazlık tanrısı olan bir buz devidir. Heimdall ise Asgard'ın bekçisi ve koruyucusudur. Anlatılana göre 9 diyarın tamamını görebilecek gözlere sahiptir ve olan bitenleri sürekli izler.
Alflheim: İskandinav Mitolojisi'ndeki Dokuz diyardan birisidir. Işık Elflerinin dünyası. Vanirlerden Frey tarafından yönetilmektedir
Svartalfheim: Cücelerin diyarı bazı kaynaklara göre kara elflerin diyarı
Muspelheim: Dokuz diyardan biri. Ateş devlerinin dünyası. Surtr bu dünyadandır.
Midgård: Ölümlülerin yaşadığı yere verilen isimdir. Eski Nors dilinde özgün adı Miðgarðr idi. Kimsenin geçemeyeceği bir okyanus (veya su, deniz) ile çevrelenmiş olarak, Yggdrasil'in ortasında bir yerlerde olarak betimlenir. Midgard'ı çevreleyen okyanusta Jormungand isimli büyük deniz canavarının yaşadığına inanılırdı.
Nifllheimr: (Eski İskandinavca :Karanlık Dünya,Sis,Dünyası),Dokuz Diyar'dan biri. Kuzeyde bulunan buz gibi olan dünya,güneydeki Muspellheim'ın zıttı.
Vanheim: İskandinav mitolojisindeki ikinci tanrı topluluğu olan Vanirlerin yurdudur. Liderleri deniz tanrısı Njord'dur.
Jötunheimr: (ya da Jotunheim) eski Nors mitolojisinde devlerin dünyasıdır. İki çeşit dev vardır; kaya (ya da tepe) devleri ile buz (ya da kırağı, soğuk) devleri. Bu devlerden genel olarak "Jötunn"lar olarak da söz edilir. Jötunheimr'den, Midgard'daki insanları ve Asgard'daki tanrıları tehdit ettiklerine inanılır.
Hellheim: (ya da kısaca HellCermen mitolojisinde yeraltı dünyası. Loki ve Angrboda'nın kızı tanrıça Hel bu dünyanın kraliçesidir ve burası onun adıyla anılır.
Bifrost: Cermen mitolojisinde tanrıların dünyalar arası yolculuk etmelerini sağlayan gökkuşağı şeklindeki köprü.Tanrı Heimdall köprünün bekçisidir.
Fólkvangr: Cermen mitolojisinde tanrıça Freyja'nın yönettiği, kahramanca ölenlerin yarısının kabul edildiği çayır ya da arazi.
Nidavellir: (Myrkheim olarak da bilinir.) Cermen mitolojisinde dokuz diyardan biridir. Cücelerin dünyasıdır.

Saga ve Sökkvabekkr: İskandinav mitolojisinde Sága (Eski Norsça okunuşu saːɣa, muhtemelen anlamı "kadın peygamber"), Sökkvabekkr (Eski Norsça okunuşu sɔkːwabek; "batık sandık", "batık peyke", ya da "hazine sandığı") hikmeti ile ilişkilendirilen tanrıçadır. Sökkvabekkr'da Sága ve tanrı Odin içki içip eğlenirler. Hem Sága hem de Sökkvabekkr Büyük Edda ve Nesir Edda 'da yer almaktadır.



Utgard: (Eski İskandinavca Utgardr :Dışta kalan Dünya) Dağ Devleri'nin yaşadığı Kale. Midgard ve Asgard'ın dışındadır. Büyük ihtimalle Jötunheimr'dedir. Liderleri Utgard Loki'dir.

Valhalla: (İskandinav mitolojisinde Valhöll, "Savaşta ölenlerin salonu"), Odin tarafından yönetilen Asgard'da bulunan görkemli, büyük salondur.
Valkyrieler savaş alanlarında ölmüş kahramanları buraya getirir.
Yggdrasill: (Üggdrasill diye okunur); (Dünya Ağacı olarak da bilinir) İskandinav mitolojisinde, kökleri çekirdeğe kadar uzanan ağaçtır. Tüm diyarları birbirlerine bağlayan ve koruyan devasa dişbudak ağacıdır.İsminin anlamı Ygg'in atı'dır.Bunun kökeni diğer bir ismi Ygg olan Odin'in dokuz gün ve gece bu ağacın dallarına asılıp runların sırlarını öğrenmesidir.Güney Cermenlerindeki ismi İrminsul'dur.
Mitolojiye göre, ÁsgardÁlfheim ve Vanaheim, Yggdrasil'in dallarında dinlenirler. Ağacın gövdesi, dünya eksenini Miðgarðr'ın merkezinden delip geçer. (Aynı zamanda Jötunheimr'in bulunduğu yeri ve Niðavellir dünyasının konumlandığı toprakların aşağısını - Svartálfheim - da.) Yggdrasill'in kaynağına ev sahipliği yapmak sadece birinci dünyanın işi olduğu halde ağacın üç kökü HelNiflheim ve Muspelheim'e uzanır.
Ağacın dalları arasında dört tane geyik dolaşır ve tomurcukları yerler; dört rüzgarı temsil ederler. Kökleri Nidhogg ve diğer yılanlar tarafından kemirilmektedir.
Ragnarök günü geldiğinde, ateş devi Surtr tarafından ateşe verilecektir.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :


Dinler Tarihi

[Dinler Tarihi][bleft]

Antik Tarih

[Antik Tarih][twocolumns]

Video

[Video][bsummary]

Dünya Tarihi

[Dünya Tarihi][bsummary]