MITOLOJI

[Mitoloji][bleft]

Türk Tarihi

[Türk Tarihi][twocolumns]

Nazi Yaşken Eğilir: Nazi Almanyası'nda Eğitim


Nazi Almanyası'nda eğitimin ana işlevi; gençlerin "üstün" Alman ırkının refahı için her şeyi yapabilecek, Führer'e yürekten bağlı birer Nazi destekçisi olarak yetişmesini sağlamaktı.

Bu doğrultuda, anaokulu müfredatından üniversiteye kadar derslerin içeriği Nazi ideolojisine göre şekillendirildi.


İlkokul okuma kitaplarının ilk sayfası “Heil Hitler” sözcükleriyle başlıyordu. Çocukların okuma yazmayı öğrendiği kitaplar Nazi sembolleriyle süslenir, kullanılan resimlerde Gamalı Haç eksik olmazdı.

Tarih derslerinde Ari Alman ırkının zaferlerinden övgüyle bahsedilirken, mağlubiyetlerin sorumlusu Yahudi ve Marksistlerin ihaneti olarak gösterilmişti. Özellikle 1923'teki hiperenflasyon, Yahudi tüccarların açgözlü olması ve ekonomiyi sabote etmelerinden dolayı çıkmıştı.

Matematik dersinde çözülen sorular bile Nazi ideolojisine hizmet ediyordu. 300.000 akıl hastasının kişi başı 4 Mark'tan ekonomiye ne kadar yük getirdiği veya savaş uçaklarının kaç kilo bomba taşıyıp kaç lt benzin harcadığı gibi ders kitabında geçen sorular durumun vahametini iyice gözler önüne seriyor.

                                Nazi Almanyası'ndaki ders kitaplarından Türkçe'ye çevrilmiş örnek sorular:

Biyoloji derslerinde ırklar arası farklılıklar öğretilirken Alman ırkının en üstün olduğu anlatılıyor, yahudiler ve benzeri "aşağı halklar" parazit olarak tanımlanıyordu. Irk eğitimi dersleri 6 yaşından itibaren başlıyordu. Hitler, saf kanın önemini tam olarak idrak etmeden hiçbir erkek yada kız öğrencinin mezun edilmemesini istemişti.

Irk Eğitimi
Fiziksel eğitim hiç olmadığı kadar önem kazanmıştı. Ne de olsa Nazi Almanyası'na düşünen, okuyan, araştıran, entellektüel bilgisi olan gençler değil, hızlı çevik, güçlü, Führer'ine koşulsuz şartsız itaat eden Nazi Gençliği lazımdı.

Kız öğrenciler iyi birer birer eş ve anne olmak üzere eğitiliyordu. 1934 ocağında üniversitedeki kız öğrenci sayısını maksimum %10 ile sınırlayan bir yasa kabul edildi. Böylelikle kız öğrenciler okumak yerine evlenmeleri ve çocuk doğurmaları için teşvik edildi.


Öğretmenler ise iktidarın tam anlamıyla esiri oldular. Yahudi öğretmenler pek tabi işten atıldı. Sonra sıra Nazileri desteklemeyen öğretmenlere geldi. En nihayetinde öğretmenlerin %97'si Nazi Öğretmen Birliği'ne üye olmuştu. %33'ü direk olarak Nazi Partisi üyesiydi ve okula Nazi üniformalarıyla geliyordu.

Bu öğretmenler özel ritüel ve alışkanlıklar geliştirdiler. Öğretmen sınıfa girince bütün bir sınıf ayağa kalkıp Nazi selamı veriyor ve "Heil Hitler!" diye bağırıyordu. Alman öğretmenler çocuklara; Hitler sevgisini, devlet otoritesine itaati, militarizmi, ırkçılığı ve Yahudi karşıtlığını öğretmekle mükellefti.



Çocuklar zorunlu olarak, 6 yaşından itibaren Nazilerin gençlik kolu olan "Hitler Gençliği" adlı örgüte üye oluyordu. Hitler Gençliği; spor etkinlikleri, mitingler, okul sonrası toplantılar ve hafta sonu kamp gezileri düzenleyerek okul saatlerin dışında da Nazi yetiştirmeye devam ederdi.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :


Dinler Tarihi

[Dinler Tarihi][bleft]

Antik Tarih

[Antik Tarih][twocolumns]

Video

[Video][bsummary]

Dünya Tarihi

[Dünya Tarihi][bsummary]