MITOLOJI

[Mitoloji][bleft]

Türk Tarihi

[Türk Tarihi][twocolumns]

Timur'un Laneti ve II. Dünya Savaşı - Yezid'in Mezarına İşediler


Kimilerine göre İslamın Orta Asya'daki bayrağı...
Kimilerine göre kan döken bir yağmacı ve din düşmanı....

Kim ne derse desin, şu bir gerçek ki, Timurlenk dünya tarihini değiştirmiş savaşçı bir liderdi.

1336 yılında Türk-Moğol aşiretlerinden Barlaslar'ın önderi Turagay'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Moğollarla Türkmenler arasındaki çatışmadan güçlü bir bey olarak çıktı. 1370'de en büyük rakibi Emir Hüseyin'i yenerek Maveraünnehir'in tek hakimi oldu.



Cengiz Han soyundan gelen Kazan Sultan'ının kızı ile evlenerek, Cengiz nesliyle akrabalık kurmuş, böylelikle bu coğrafyada yaşayan halklar arasında etkisini güçlendirmişti.


100.000 kişilik ordusuyla Harezm, Horosan ve Azerbeycan üzerine seferler yaptı. Bağdat, Halep ve Şam'ı ele geçirdi. Gürcistan üzerinden Kafkas dağlarının kuzeyindeki bozkırlara ulaşıp Altınordu Devleti'ni yıktı.



En uzun ve kanlı seferini ise Anadolu içlerine yaptı. Çubuk ovasında Osmanlı Hükümdarı Yıldırım Beyazıd'ı mağlup ederek esir aldığı Ankara savaşıyla, Osmanlı Devleti 11 yıllık fetret devrine girerken Anadoludaki siyasi düzen tamamen değişmişti.


Timur ve esir aldığı Yıldırım Beyazıd
1405 yılında Çin seferine çıktığı sırada hastalanarak öldü. Öldükten sonra, Semerkant'a, genç yaşta vefat eden torunu Muhammed Sultan'ın yattığı türbeye defnedildi.

Timür öldü ama onun hakkında anlatılan olaylar ve efsaneler giderek çoğaldı. Bunlardan en sansasyonel olanı kuşkusuz Şam'ın ele geçirilmesi sonrasında yaşananlar.

Ordu Şam'ı ele geçirdikten sonra galip ve mağrur komutan Timur, Emeviye Camii'ne gelir ve olaylar orada vuku bulur.
Emeviye Camii
Bütün Şam halkını oraya topladıktan sonra, Şam'da yaşayan Yezid'in yolundan gidenlere seslenir: "Hazret-i Peygamber’in mübarek soyundan gelen İmam Hüseyin’i Kerbelâ’da şehit edip mübarek başını şehir şehir dolaştıran, evlâdını susuzluktan helâk eden, soyundan gelenleri orda burda teşhir edenleri takip edenler sizsiniz demek" der ve büyük bir ateş hazırlatır. Yezid'e saygı gösterenleri, yolundan gidenleri bu ateşe attırır. Binlerce insan yanarak can verir.

Hırsını alamaz Yezid'in kabrinin de açılmasını emreder. "Sultanım, Yezid ne de olsa sahabedendir, affet" diyenleri de Yezid'in kemikleriyle birlikte ateşe attırır. Hala tatmin olmamış olacak ki, bütün ordusunu çağırtıp Yezid'in mezarına işemelerini emreder. Dahası askerlerin dışkılarıyla da mezarın çukurunu doldurtur.

Kaderin cilvesine bakın ki, 500 sene sonra bu sefer mezarı açılan Timur oldu.

Sovyet bilim adamları 1941 yılında Timur'un mezarını açıp naaşını incelemek istedi. Bölgede yaşayan Özbekler ise durumu sert tepki gösterdi. Hayır, tahmin ettiğiniz gibi atalarına yapılan saygısızlık olarak gördükleri için değil, Timur'un savaşçı ruhunun yeniden yeryüzüne döneceğinden, savaş çıkıp kan döküleceğinden korktukları için bu duruma karşı çıktı Özbekler.

Ama nihayetinde sözlerini dinletemediler. Sovyet bilim adamları 19 Haziran 1941 tarihinde Timur'un naaşını mezarından çıkarıp Moskova'ya götürdü.




İster lanete inanın, ister tesadüf deyin ama mezar açıldıktan tam 3 gün sonra, 22 Haziran 1941 tarihinde, Nazi Almanya'sı, Sovyet Rusya'ya ani bir saldırı gerçekleştirip savaş ilan ediyor.

İkinci Dünya Savaşı'nın en geniş harekât alanına sahip ve eşi görülmemiş vahşetin ve yıkımın yaşandığı, 20 milyondan fazla insanın yaşamını yitirdiği Alman-Rus Savaşı, dünya tarihinin en kanlı muharebesi olarak tarihe geçiyor.

Bu arada, Moskova'ya götürülen iskelet halindeki naaş, fotoğraflanıp filme alınıyor, üzerinde incelemeler yapılıyor ve Kasım 1942'de, mezarına geri getirip İslamî usüle göre tekrar defnediliyor.

Araştırmadan ortaya çıkan gerçekler ise tarihi kaynakları doğruluyor. Gerçekten de Timur aksaktı, kalça kemiğindeki bir incinmeden dolayı topallıyordu. 1.73 boyunda olduğu da Rusların yaptığı incelemelerde ulaşılan bir başka bulgu. Ayrıca araştırmalar sırasında Timur'un kafatasının kalıbı çıkartıldı, böylelikle yüz tipini çok net biçimde öğrenmiş olduk.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :


Dinler Tarihi

[Dinler Tarihi][bleft]

Antik Tarih

[Antik Tarih][twocolumns]

Video

[Video][bsummary]

Dünya Tarihi

[Dünya Tarihi][bsummary]