MITOLOJI

[Mitoloji][bleft]

Türk Tarihi

[Türk Tarihi][twocolumns]

Japon İntihar Saldırısı; Kamikaze


13. yüzyılda yeryüzünün en büyük imparatorluğu haline gelen Moğollar, balkanlardan pasifik okyanusuna kadar olan bölgeyi hakimiyeti altına alır. Fetih için sırada Japon adaları vardır.


Moğol İstilası

1274 yılında, Moğol komutanlarının emri altındaki Çinli ve Koreli savaşçıyı taşıyan 800 savaş gemisi Japonya'ya doğru yola çıkar.

Çıkan bir tayfun, saldırı planlarının suya düşmesine sebep oldu. Gemiler Japonya'ya varamadan geri dönmek zorunda kalır.

Moğol hükümdarı Kubilay Han kararlıdır. 1281 yılının yaz aylarında, bu defa  geçen seferkinden daha kalabalık bir orduyla taarruz emrini verir.

O güne kadar kendi aralarında çatışan samuraylar, ilk defa birlik olup ortak bir düşmana karşı savaşacaktır. İki taraf da hazırlıklarını yapar.

Haziran ayında işgal ordusunun küçük bir bölümü, Japon adalarına ayak basar. Kanlı çarpışmaların ardından Japonya içlerine kadar ulaşırlar. Moğol donanmasının kalanı da Kyoto'ya asker çıkaracaktır. Japonya yenilginin eşiğine gelir.

"Tanrı Rüzgarı"

Fırtına, bir kez daha Japonların kurtarıcısı olacaktır.

Kyoto'da çıkan kuvvetli fırtına, yüzlerce Moğol gemisi alabora olmasına sebep olur. Geride kalan az sayıda Moğol askeri, Samuraylar tarafından doğranmaktan kurtulamaz.


İşte Japonları en umutsuz anında kurtaran, ilahi önem verdikleri rüzgara "KAMİKAZE" ismini verirler.

Kami Japonca Tanrı, kaze ise rüzgar demektir.

İntihar Saldırıları

1944 yılının ortalarında Pasifikteki savaş tüm hızıyla sürmektedir. Bazı Japon pilotları, spontane gelişen fevri kararlarla Amerikan gemilerine intihar dalışı yapar ve önemli hasarlar verir.

Kısıtlı kaynakla umutsuzca savaşmaya çalışan Japon ordusu, bu hadiselerden ilham alıp özel bir intihar birliği oluşturulur.

Oluşturulan bu birliklere, Japon tarihindeki Moğol donanmasını batıran tanrının rüzgarı “Kamikaze” ismi verilir. Japonlar, aynı geçmişte olduğu gibi, en zor zamanlarında, gökten gelecek ilahi bir yardıma ihtiyaç duymaktadır.

Kamikaze birliğini bizzat komuta edecek Donanma Hava Kuvvetleri Komutanı Takaşiro Onoşi, ortalama yaşları 23 olan askerlerine, kendisinin de takımını izleyeceğine dair ant içer. Gönüllülük esasına göre oluşturulan Kamikaze birliği, bomba ve patlayıcı yüklü uçaklarıyla, Amerikan gemilerine çarparak, alışılmış yöntemlere nazaran çok da fazla zarar verir.
Kamikaze pilotları ölüme uğurlanıyor

Amerikan kaynaklarına göre; 2800 kamikaze saldırısında 34 gemi batırılmış, 368 gemi hasar görmüş, 4900 Amerikan denizcisi hayatını kaybederken 4800'ü yaralanmıştır.

İntihar saldırıları, Amerikalıları şok eder. Panik ve korkuyu engellemek için basında kamikaze hakkında haber yapma yasağı uygulanır. İlk şoku atlattıktan sonra, kamikaze saldırılarına karşı yeni savunma taktikleri geliştirilir ve intihar saldırılarının başarı oranını %25'e kadar düşürür.

Tüm fedakarlıklarına rağmen, kamikaze birliği de savaşın kaderini değiştiremez.

15 ağustos 1945'te, İmparator Hirohito radyodan Japonya'nın teslim olduğunu açıkladığında, kamikazelerin komutanı Takaşiro Onoşi, askerlerine verdiği sözü yerine getirir ve harakiri yaparak yaşamına son verir. 

Kamikaze Saldırılarının Video Görüntüleri
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :


Dinler Tarihi

[Dinler Tarihi][bleft]

Antik Tarih

[Antik Tarih][twocolumns]

Video

[Video][bsummary]

Dünya Tarihi

[Dünya Tarihi][bsummary]